Arrow
Arrow
Slider

ESM PRODHIMI DITOR

Termocentralet
8772 MWh
Hidrocentralet
3818 MWh
mulli me erë
51 MWh

ELEVATION POINTS OF OHRID LAKE

Minimum elevation point 693,10 m        Maximum elevation point 693,75 m       Today's elevation point 693,30 m

PRODHIMI

KU PRODHOJME DHE SI

HARTA ENERGJETIKE E ESM
TERMOENERGJIJA
ENERGJIA NGA UJI
ENERGJIA NGA ERA

MJEDISI

Të vetëdijshëm për nevojën për të mbrojtur mjedisin, kompania jonë merr të gjitha masat për mbrojtjen e mjedisit.

MË SHUMË

ZHVILLIM DHE INVESTIME

РАСПИШАН МЕЃУНАРОДЕН ТЕНДЕР ЗА ИЗГРАДБА НА ФОТОВОЛТАИЧНА ЕЛЕКТРАНА ВО ОСЛОМЕЈ

На 26 март 2019 година, АД Електрани на Северна Македонија, во соработка со Европската банка за обнова и развој, распиша меѓународен тендер за изградба на фотоволтаична електрана со инсталирана моќност од 10MW во рамките на термоелектраната Осломеј, Кичево, односно на локацијата на исцрпениот рудник со јаглен. На денешната прес-конференција во […]

MË SHUMË
 

QENDRA E SHTYPIT

Заврши капиталниот ремонт на Блок 2 на РЕК Битола

Заврши капиталниот ремонт на Блок 2 на РЕК Битола

Заврши капиталниот ремонт на Блок 2 на РЕК Битола. Постројката е синхронизирана со електроенергетскиот систем на РСМ и испорачува електрична енергија согласно потребите на потрошувачите. Ремонтните активности на Блок 2 на РЕК Битола започнаа на 7 септември и за време на зафатот беше направен капитален ремонт на турбината, за првпат после […]

MË SHUMË
SHA ESM (Centralet Elektrike të Maqedonisë së Veriut) dhuron 3.000.000 denarë ndihmë për viktimat e tërmetit në Republikën e Shqipërisë.

SHA ESM (Centralet Elektrike të Maqedonisë së Veriut) dhuron 3.000.000 denarë ndihmë për viktimat e tërmetit në Republikën e Shqipërisë.

SHA ESM në seancë të veçantë të Bordit Drejtues solli vendim që të dhurojë 3.000.000 denarë ndihmë për viktimat e tërmetit në R.e Shqipërisë më datë 26.11.2019. Mjetet financiare do të paguhen në llogarinë e paraparë për ndihmë që është hapur nga Kryqi i Kuq i Republikës së Maqedonisë së […]

MË SHUMË
Потпишан договор за изградба на фотонапонската електрана „Осломеј“ – Во втората половина на 2020 година се очекуваат првите мегават часови струја од електраната

Потпишан договор за изградба на фотонапонската електрана „Осломеј“ – Во втората половина на 2020 година се очекуваат првите мегават часови струја од електраната

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашање д-р Кочо Анѓушев и министерот за економија м-р Крешник Бектеши, присуствуваа на свеченото потпишување на договорот за изградба на фотоволтаична електрана Осломеј, со инсталирана моќност од 10 мегавати, кој го парафираа генералниот директор на АД Електрани на Северна Македонија, м-р Васко Ковачевски […]

MË SHUMË