Arrow
Arrow
Slider

ESM DAILY PRODUCTION

THERMAL POWER PLANTS
9023 MWh
HYDRO POWER PLANTS
1342 MWh
windmill
416 MWh

ELEVATION POINTS OF OHRID LAKE

Minimum elevation point 693,10 m        Maximum elevation point 693,75 m       Today's elevation point 693,27 m

PRODUCTION

WHERE AND HOW WE PRODUCE

ESM ENERGY MAP
THERMAL POWER
ENERGY FROM WATER
WIND ENERGY

ENVIRONMENT

Aware of the need to protect the environment, our company is taking all steps to protect the environment.

READ MORE

DEVELOPMENT AND INVESTMENTS

РАСПИШАН МЕЃУНАРОДЕН ТЕНДЕР ЗА ИЗГРАДБА НА ФОТОВОЛТАИЧНА ЕЛЕКТРАНА ВО ОСЛОМЕЈ

На 26 март 2019 година, АД Електрани на Северна Македонија, во соработка со Европската банка за обнова и развој, распиша меѓународен тендер за изградба на фотоволтаична електрана со инсталирана моќност од 10MW во рамките на термоелектраната Осломеј, Кичево, односно на локацијата на исцрпениот рудник со јаглен. На денешната прес-конференција во […]

READ MORE
 

PRESS CENTER

Физибилити студија за развој на Попова Шапка со прва презентација пред владините тела

Физибилити студија за развој на Попова Шапка со прва презентација пред владините тела

Завршена е физибилити студијата со која ќе започне постапка за одлучување како ќе се развива Попова Шапка во иднина, соопштија денеска на прес-конференција министерот за економија Крешник Бектеши и директорот на АД ЕСМ Васко Ковачевски. Презентација на физибилити студијата денеска за владините функционери и други засегнати страни одржаа од консултантската […]

READ MORE
Ковачевски од ХЕ Шпилје: Јубилеите покажуваат дека хидроелектраните биле пионери во производство на електрична енергија во нашата држава

Ковачевски од ХЕ Шпилје: Јубилеите покажуваат дека хидроелектраните биле пионери во производство на електрична енергија во нашата држава

Генералниот директор на Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) Васко Ковачевски престојуваше во Дебар споделувајќи ја со поранешните и сегашните вработени, гордоста од успешната пет децениска работа на хидроелектраната „Шпилје“ кај Дебар. – Многумина од нас во текот на работниот век ретко доживуваат да бидат дел од вакви големи јубилеи, 50 […]

READ MORE
Нови шест стипендисти на ЕСМ, ЕВН И МЕПСО

Нови шест стипендисти на ЕСМ, ЕВН И МЕПСО

Шест студенти од Факултетот за електротехника и информациски технологии, од денеска, се нови стипендисти на најголемите електро-енергетски компании во земјава – АД ЕСМ, ЕВН Македонија АД Скопје и АД МЕПСО. Стипендиите за студентите на ФЕИТ се доделуваат осум години и досега, поддршка добиле околу стотина стипендисти. На денешното доделување на […]

READ MORE