Arrow
Arrow
Slider

ELEM TAGESPRODUKTION

WÄRMEKRAFTWERKEN
3422 MWh
Wasserkraftwerken
4746 MWh
Windmühlen
48 MWh

ELEVATION POINTS OF OHRID LAKE

Minimum elevation point 693,10 m        Maximum elevation point 693,75 m       Today's elevation point 693,98 m

Produktion

WO UND WIE PRODUZIEREN WIR

ENERGIEKARTE VON ELEM
WÄRMEKRAFT
WASSERENERGIE
WINDENENERGIE

UMWELT

Unsere Firma unternimmt alle nötigen Massnahmen zwecks Umweltschutz, weil sie für die Wichtigkeit des Schutzes bewussst ist.

MEHR LESEN

ENTWICKLUNG UND INVESTITIONEN

INVESTITIONSANLAGEN IM JAHRE 2016

Kohlenlagerstätte “Zhivojno” ist geplant vom 2018 bis 2024 realisiert zu werden. Der Wert und die Investitionsanlage beträgt etwa 104 Millionen Euro. Das Hauptbergbau-Projekt zur Eröffnung und Exploatation der Kohle aus der Lagerstätte “Zhivojno” wird erwartet unter Anwendung von Untergrundtechnologie beendet zu werden

MEHR LESEN
 

PRESSEZENTRUM

Хидроелектраните „Глобочица“ и „Шпилје“ долг период работат со максимален капацитет

Хидроелектраните „Глобочица“ и „Шпилје“ долг период работат со максимален капацитет

АД ЕЛЕМ може да произведува електрична енергија преку хидроелектраните толку колку што е нивната моќност. Во години на големи дотеци, како што е оваа, производствените капацитети на АД ЕЛЕМ технички не се во можност да ја прифатат целата вода. Два и пол месеци електраните „Глобочица“ и „Шпилје“ работат со максимален […]

MEHR LESEN
Интегрален текст од прес конференцијата на д-р Драган Миновски

Интегрален текст од прес конференцијата на д-р Драган Миновски

Почитувани, Со оглед на тоа што веќе извесно време АД ЕЛЕМ е предмет на тенденциозни и невистинити прозивки од страна на ВМРО ДПМНЕ и нејзиниот лидер, одлучивме денеска да дадеме објаснувања на јавноста за повеќе прашања и да ја разјасниме целата ситуација која опозициската партија се обидува да ја прикаже. […]

MEHR LESEN
АД ЕЛЕМ наредната недела ќе ја понуди на продажба заштедената енергија

АД ЕЛЕМ наредната недела ќе ја понуди на продажба заштедената енергија

Преземено од МИА Во првиот квартал од годинава АД Електрани на Македонија произвеле вкупно 1132,2 гигават-часови електрична енергија, од кои хидроелектраните произвеле 420,8 гигават-часови, термоелектраните 687,7, а Ветропаркот Богданци  23,8 гигавати, соопшти директорот на АД ЕЛЕМ Драган Миновски. Вишокот електрична енергија од максималното работење на хидроелектраните  ќе биде продаден. – Произведувавме толку […]

MEHR LESEN