Arrow
Arrow
Slider

ЕСМ ДНЕВНО ПРОИЗВОДСТВО

Термоелектрани
9268 MWh
Хидроелектрани
1136 MWh
Ветерници
242 MWh

КОТИ НА ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Минимална кота 693,10 м.н.в.        Максимална кота 693,75 м.н.в.       Денешна кота 693,27 м.н.в.

ПРОИЗВОДСТВО

КАДЕ ПРОИЗВЕДУВАМЕ И КАКО

ЕНЕРГЕТСКА МАПА НА ЕСМ
ТЕРМОЕНЕРГИЈА
ЕНЕРГИЈА ОД ВОДА
ЕНЕРГИЈА ОД ВЕТЕР

ЖИВОТНА СРЕДИНА

Свесни за неопходноста да ја заштитиме животната средина нашата компанија ги презема сите чекори за заштита на животната средина.

ПОВЕЌЕ

РАЗВОЈ И ИНВЕСТИЦИИ

РАСПИШАН МЕЃУНАРОДЕН ТЕНДЕР ЗА ИЗГРАДБА НА ФОТОВОЛТАИЧНА ЕЛЕКТРАНА ВО ОСЛОМЕЈ

На 26 март 2019 година, АД Електрани на Северна Македонија, во соработка со Европската банка за обнова и развој, распиша меѓународен тендер за изградба на фотоволтаична електрана со инсталирана моќност од 10MW во рамките на термоелектраната Осломеј, Кичево, односно на локацијата на исцрпениот рудник со јаглен. На денешната прес-конференција во […]

ПОВЕЌЕ
 

ПРЕС ЦЕНТАР

Физибилити студија за развој на Попова Шапка со прва презентација пред владините тела

Физибилити студија за развој на Попова Шапка со прва презентација пред владините тела

Завршена е физибилити студијата со која ќе започне постапка за одлучување како ќе се развива Попова Шапка во иднина, соопштија денеска на прес-конференција министерот за економија Крешник Бектеши и генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски. Презентација на физибилити студијата денеска за владините функционери и други засегнати страни одржаа од […]

ПОВЕЌЕ
Ковачевски од ХЕ Шпилје: Јубилеите покажуваат дека хидроелектраните биле пионери во производство на електрична енергија во нашата држава

Ковачевски од ХЕ Шпилје: Јубилеите покажуваат дека хидроелектраните биле пионери во производство на електрична енергија во нашата држава

Генералниот директор на Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) Васко Ковачевски престојуваше во Дебар споделувајќи ја со поранешните и сегашните вработени, гордоста од успешната пет децениска работа на хидроелектраната „Шпилје“ кај Дебар. – Многумина од нас во текот на работниот век ретко доживуваат да бидат дел од вакви големи јубилеи, 50 […]

ПОВЕЌЕ
Нови шест стипендисти на ЕСМ, ЕВН И МЕПСО

Нови шест стипендисти на ЕСМ, ЕВН И МЕПСО

Шест студенти од Факултетот за електротехника и информациски технологии, од денеска, се нови стипендисти на најголемите електро-енергетски компании во земјава – АД ЕСМ, ЕВН Македонија АД Скопје и АД МЕПСО. Стипендиите за студентите на ФЕИТ се доделуваат осум години и досега, поддршка добиле околу стотина стипендисти. На денешното доделување на […]

ПОВЕЌЕ