ВИДЕО: НОВАТА МЕХАНИЗАЦИЈА ВО РЕК БИТОЛА

ВИДЕО: НОВАТА МЕХАНИЗАЦИЈА ВО РЕК БИТОЛА

Во функција е најголемиот дел од механизацијата која АД ЕСМ ја набавува за потребите на рудниците во РЕК Битола.   Дел од градежните машини кои заради својот габарит стигнаа во комбинатот во делови, се монтираат од претставници на производителите во земјава и регионот. Од средината на јуни досега, во РЕК Битола пристигнаа 13 од 36-те машини набавени за потребите на рудниците на РЕК Битола.   […]

ПОВЕЌЕ

ФЕ БИТОЛА

ФЕ БИТОЛА

ФЕ Битола 1- 20 MW, ФЕ Битола 2 – 40 MW, ФЕ Битола 3 – 100 MW Тековните глобални енергетски трендови наложуваат поамбициозно преминување кон нискојаглеродна економија, при што обновливите извори на енергија се меѓу најважните фактори што ќе ја овозможат таа транзиција. Во таа смисла АД ЕСМ засилено го насочува својот фокус кон развој и реализација на нови проекти за производство на електрична енергија, […]

ПОВЕЌЕ

НИВОТО НА ДЕБАРСКОТО ЕЗЕРО НАД ПРОСЕКОТ ЗА ОВОЈ ПЕРИОД ОД ГОДИНАТА

НИВОТО НА ДЕБАРСКОТО ЕЗЕРО НАД ПРОСЕКОТ ЗА ОВОЈ ПЕРИОД ОД ГОДИНАТА

Во моментов нивото на Дебарското Езеро се наоѓа на кота од 577.32 м.н.в. што е за 1,5 метри над просекот за овој период од годината. Увид во состојбата на акумулацијата и во работењето на хидроелектраната Шпилје изврши директорот за производство на АД ЕСМ, Благојче Трповски.   „Самата исполнетост на езерскиот басен е сама по себе видлива и се надеваме дека 2021 ќе биде хидролошки добра […]

ПОВЕЌЕ

ДОДЕЛЕНИ 10 ДОГОВОРИ ЗА СТИПЕНДИИ

ДОДЕЛЕНИ 10 ДОГОВОРИ ЗА СТИПЕНДИИ

Генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски и директорот на РЕК Битола, Златко Ќурчиевски доделија 10 договори за стипендии на студенти од Техничкиот факултет – Битола. Четворица студенти кои го завршиле првиот семестар на студии со потребниот просек за првпат станаа наши стипендисти, а со други шест студенти ги продолживме договорите откако ги оствариле потребните резултати. „Денеска на Техничкиот факултет во Битола потпишавме договори за […]

ПОВЕЌЕ

ФОТОНАПОНСКИ ЕЛЕКТРАНИ БИТОЛА 60 MW И 100 MW – ПОВИК ЗА ПРЕТКВАЛИФИКАЦИЈА

ФОТОНАПОНСКИ ЕЛЕКТРАНИ БИТОЛА 60 MW И 100 MW – ПОВИК ЗА ПРЕТКВАЛИФИКАЦИЈА

Повик за претквалификација за избор на консултант за изработка на фисибилити студија за проектот Фотонапонски електрани Битола 60 MW и 100 MW. АД ЕСМ ги информира сите заинтересирани компании да се пријават на порталот за е-набавки на GTAI (Germany Trade & Invest) која е економска развојна агенција на Сојузна Република Германија (www.gtai.de) и TED (Tenders Electronic Daily) која е електронска тендерска платформа на Европска Унијa (www.ted.europa.eu). […]

ПОВЕЌЕ

ПАРК НА ВЕТЕРНИ ЕЛЕКТРАНИ МИРАВЦИ – ПОВИК ЗА ПРЕТКВАЛИФИКАЦИЈА

ПАРК НА ВЕТЕРНИ ЕЛЕКТРАНИ МИРАВЦИ – ПОВИК ЗА ПРЕТКВАЛИФИКАЦИЈА

Повик за претквалификација за избор на консултант за изработка на фисибилити студија за проектот Парк на ветерни електрани Миравци. АД ЕСМ ги информира сите заинтересирани компании да се пријават на порталот за е-набавки на GTAI (Germany Trade & Invest) која е економска развојна агенција на Сојузна Република Германија (www.gtai.de) и TED (Tenders Electronic Daily) која е електронска тендерска платформа на Европска Унијa (www.ted.europa.eu). Заинтересираните компании […]

ПОВЕЌЕ

Нов грејдер од денес е дел од механизацијата на РЕК Битола

Нов грејдер од денес е дел од механизацијата на РЕК Битола

Новата градежна машинa во РЕК Битола ќе се користи за правење на траси за транспортните траки при влечење и монтажа на транспортни единици, како и за изработка и рамнење на пристапни патишта во рудниците. Грејдерот е со моќност од 147 kW и тежина од 17.200 килограми. Производител на машината е Liu Gong, компанија во чија сопственост е полската Stalоwa wola, во рудниците на РЕК Битола […]

ПОВЕЌЕ

ЗАЕВ: СЕ РЕАЛИЗИРА ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ВО ЕНЕРГЕТИКАТА, 70 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ИЗГРАДБА НА ФОТОНАПОНСКА ЕЛЕКТРАНА ВО ОСЛОМЕЈ

ЗАЕВ: СЕ РЕАЛИЗИРА ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ВО ЕНЕРГЕТИКАТА, 70 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ИЗГРАДБА НА ФОТОНАПОНСКА ЕЛЕКТРАНА ВО ОСЛОМЕЈ

„Ми претставува голема чест и задоволство што денес и официјално се потпишуваат договорите за изградба на фотонапонска електрана во Осломеј од 100 мега-вати. Станува збор за една од најголемите инвестиции во енергетиката, поточно во обновливите извори за производство на електрична енергија. Вредност на инвестицијата е 70 милиони евра, а ова постапка успешно ја завршивме по пат на јавно – приватно партнерство“, рече премиерот Заев на […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ свика меѓуинституционален состанок во ХЕЦ Тиквеш за мерки за подобрување на нивото на акумулацијата

АД ЕСМ свика меѓуинституционален состанок во ХЕЦ Тиквеш за мерки за подобрување на нивото на акумулацијата

На иницијатива на АД ЕСМ денеска се одржа меѓуинституционален состанок во хидроелектраната Тиквеш во Кавадарци во врска со актуелни прашања поврзани со акумулацијата Тиквеш, водостојот на езерото, производството на електрична енергија, наводнувањето на Тиквешко поле во периодот кој следува, како и другите дејности кои зависат од водата во акумулацијата и нејзиното ниво. Покрај раководството на АД ЕСМ, на состанокот присуствуваа министерот за земјоделство, шумарство и […]

ПОВЕЌЕ

Политика за приватност

ПОЛИТИКА ЗА ПРИВАТНОСТ Политиката за приватност на личните податоци го уредува начинот на кој АД Електрани на Северна Македонија, во државна сопственост Скопје, ги собира, одржува и управува со податоците собрани од корисниците (во понатамошниот текст ,,корисник”) што ја посетуваат нашата веб-страница www.esm.com.mk (во понатамошниот текст ,,веб – страница”). Посетувајќи ја веб-страницата на АД Електрани на Северна Македонија, во државна сопственост Скопје, значи дека сте […]

ПОВЕЌЕ