Премиерот Заев во посета на РЕК Битола: Набавката на нови електростатски филтри повеќекратно ќе го намали издувот на прашина од 100 милиграми на помалку од 20 милиграми

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев во текот на вчерашниот ден оствари работна посета на рударско енергетскиот комбинат РЕК Битола во рамки на која заедно со директорот на АД ЕСМ, Драган Миновски и директорот на РЕК Битола, Васко Ковачевски направи обиколка на производствените капацитети и реализираше средба со Управниот и надзорниот одбор.

Целта на посетата беше премиерот Заев одблиску да се информира за работата на РЕК Битола и за тековните и идните планови на АД ЕСМ.

На 29-ти март распишан е тендер за набавка и инсталација на нови електростатски филтри во РЕК Битола. Инвестицијата се проценува на 20,4 милиони евра, пари кои компанијата ги обезбедува од сопствени извори, што дополнително не радува нас како Влада. Една од најзначајните компании во државна сопственост инвестира повеќе од 20 милиони евра кои сама ги заработила. Тоа значи дека во минатото останале времињата кога Државните електрани кубуреа со струја, увезуваа скапа струја и парите оделе во непотребни инвестиции. Сега ЕСМ е насочена кон произвдство на струја со која ги задоволуваат потребите на потрошувачите во земјата, а како што неодамна слушнавме, врши и продажба на вишоци, со што остварува добивка и за сопствениот и за државниот буџет. Инвестицијата во реконструкција на електростатските филтри на РЕК Битола е дотолку позначајна што е најголемата во областа заштита на животната средина во земјава или барем во компанија во државна сопственост. Заштитата на животната средина во минатото беше запоставена, а сега претставува еден од приоритетите на оваа Влада. И ќе биде уште позначајна како Република Северна Македонија ќе чекори кон НАТО и Европската Унија, каде стандардите се на високо ниво“ изјави премиерот Заев.

Генералниот директор на АД ЕСМ, Драган Миновски ги презентираше деталите од јавниот оглас за реконструкција на електростатските филтри што значително ќе придонесе за заштита на животната средина во пелагонискиот регион.

„Постоечките електростатски филтри се направени во далечните 70-ти години, во 1979 година, а реконструирани и модернизирани по 1989 година. Со оваа модернизација на целиот систем, од постоечките стандарди кои се 100 милиграми на нормален метар кубен издувот на прашина ќе се намали за под 20 милиграми на метар кубен што е европски стандард и ќе придонесе за многу поголема заштита на животната средина“, изјави директорот Миновски и најави дека во следниот период АД ЕСМ започнува постапка за изградба на нова фотоволтаична електрана помеѓу ладилните кули во РЕК Битола и рударскиот дел од РЕК Битола.

„Санација на системот на филтрите на трите блока во РЕК Битола е од суштинско значење и едно од главните ветувања на оваа влада за заштита на животната средина во Битола, Могила, Новаци и околните населени места. Со оваа телмелна реконструкција на системот на електростатските филтри, со правилен третман на пепелта којашто доаѓа од производството, со прскањето на тие полиња, со примената на квалитетен ископ и транспорт на јагленот и сѐ она што значи исполнување на еколошки стандарди, веруваме дека во следниот период силно ќе влијаеме врз подобра животна средина и подобрување на квалитетот на воздухот“, рече директорот на РЕК, Васко Ковачевски.