Понудени вишоци за продажба 01.06-09.06.2019

Понудени вишоци за продажба 01.06-09.06.2019

ПОВЕЌЕ

Соопштение за продажби во месец Јуни 2019

Соопштение за продажба во месец Јуни 2019

ПОВЕЌЕ

Македонски енергетски форум од 15 до 17 мај во Струга

Македонски енергетски форум од 15 до 17 мај во Струга

Од 15 до 17 мај 2019г во х. Изгрев во Струга ќе се одржи меѓународната конференција за енергетика Македонски енергетски форум-МЕФ 2019. Темата на годинешната конференција е ,,Енергетската транзиција во светот преку обновливи извори и енергетска ефикасност”. Настанот ќе го отвори претседателот на Владата на Р.Северна Македонија, Зоран Заев. На МЕФ 2019 ќе учествуваат високи претставници од домашни и меѓународни институции, приватни компании, невладини организации и експерти од […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ ќе ја зголеми соработката со студентите

АД ЕСМ ќе ја зголеми соработката со студентите

Членови на студентската организација за размена на студенти ИАЕСТЕ денеска беа во посета на АД ЕСМ, при што му врачија благодарница на генералниот директор д-р Драган Миновски за успешната соработка. Имено, АД ЕСМ пружа можност за изведување на пракса за студенти од странство преку организацијата ИАЕСТЕ. Во моментов студентите ја изведуваат праксата во РЕК Битола и во ХЕ Треска. Директорот Миновски изрази подготвеност да се […]

ПОВЕЌЕ

Започнаа ремонтните активности во РЕК Битола

Започнаа ремонтните активности во РЕК Битола

РЕК Битола започна со ремонтните активности предвидени за годинава. До средината на ноември ќе бидат направени редовни ремонти на Блок 1 и Блок 3 и капитален ремонт на Блок 2. Блок 1 ќе биде во ремонт до 3 јуни, по што следува ремонт на Блок 3 од 4 јуни до 7 јули. -Осум години по модернизацијата, годинава капитален ремонт ќе биде изведен на Блок 2. […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ продаде 14.400 MWh вишоци електрична енергија за 687.700,80 евра

АД ЕСМ продаде 14.400 MWh вишоци електрична енергија за 687.700,80 евра

АД ЕСМ на 23 април продаде 14.400 MWh вишоци електрична енергија за вкупна сума од 687.700,80 евра. Продадената електричната енергија е за периодот 1-12 мај, 2019 година, а просечната цена која беше постигната на аукцијата изнесува 47,76 EUR/MWh. На HUPX (Унгарската берза на електрична енергија), цената за тој период изнесува 47,95 EUR/MWh. Во 2019 година ова беше седма по ред реализирана јавна аукција за продажба на вишоци.

ПОВЕЌЕ

Д-р Драган Миновски со делегација на АД ЕЛЕМ учествува во работата на конференцијата „Берлинскиот дијалог за енергетска транзиција“

Д-р Драган Миновски со делегација на АД ЕЛЕМ учествува во работата на конференцијата „Берлинскиот дијалог за енергетска транзиција“

Генералниот директор на АД ЕЛЕМ д-р Драган Миновски  ја предводи делегацијата на компанијата,која  денеска и утре ќе учествува во работата на конференцијата „Берлинскиот дијалог за енергетска транзиција“. Овој еминентен форум кој петта година по ред се одржува во Берлин, Сојузна Република Германија  во изминатите години стана водечки меѓународен форум за сите засегнати страни во енергетскиот сектор. На политичарите на високо ниво, индустријата, науката и граѓанското […]

ПОВЕЌЕ

Премиерот Заев во посета на РЕК Битола: Набавката на нови електростатски филтри повеќекратно ќе го намали издувот на прашина од 100 милиграми на помалку од 20 милиграми

Премиерот Заев во посета на РЕК Битола: Набавката на нови електростатски филтри повеќекратно ќе го намали издувот на прашина од 100 милиграми на помалку од 20 милиграми

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев во текот на вчерашниот ден оствари работна посета на рударско енергетскиот комбинат РЕК Битола во рамки на која заедно со директорот на АД ЕСМ, Драган Миновски и директорот на РЕК Битола, Васко Ковачевски направи обиколка на производствените капацитети и реализираше средба со Управниот и надзорниот одбор. Целта на посетата беше премиерот Заев одблиску да се информира […]

ПОВЕЌЕ

Дебар утре без струја заради сервисирање на трансформаторот, граѓаните да соработуваат со институциите

Дебар утре без струја заради сервисирање на трансформаторот, граѓаните да соработуваат со институциите

АД ЕЛЕМ ја известува јавноста и жителите на Дебар дека заради сервисирање на трансформаторот преку кој Дебар се снабдува со електрична енергија, утре, 6.4.2019г, ќе има прекин во снабдувањето со електрична енергија на Дебар од 10 до 18 часот. Станува збор за редовно сервисирање на регулациона склопка од регулациониот 110/35киловолтен трансформатор кој се наоѓа во хидроелектраната Шпилје, која постапка почна минатата недела и за која […]

ПОВЕЌЕ

Реакција на АД ЕЛЕМ

Реакција на АД ЕЛЕМ

АД ЕЛЕМ испраќа остра реакција на соопштението на партијата ВМРО ДПМНЕ во кое се упатуваат неосновани и неиздржани критики за работењето на компанија. Таквите коментари се уште понелогични кога ќе се земе предвид историски најголемата добивка на АД ЕЛЕМ во 2018г. од речиси 30 милиони евра, за која информиравме вчера. АД ЕЛЕМ не е компанија ниту на ВМРО ДПМНЕ, ниту на СДСМ, ниту на било […]

ПОВЕЌЕ