Arrow
Arrow
Slider

ELEM DAILY PRODUCTION

THERMAL POWER PLANTS
8804 MWh
HYDRO POWER PLANTS
4276 MWh
windmill
171 MWh

ELEVATION POINTS OF OHRID LAKE

Minimum elevation point 693,10 m        Maximum elevation point 693,75 m       Today's elevation point 693,37 m

PRODUCTION

WHERE AND HOW WE PRODUCE

ELEM ENERGY MAP
THERMAL POWER
ENERGY FROM WATER
WIND ENERGY

ENVIRONMENT

Aware of the need to protect the environment, our company is taking all steps to protect the environment.

READ MORE

DEVELOPMENT AND INVESTMENTS

INVESTMENTS IN 2016

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin The project coal deposit “Zivojno” is planned to take place from 2018 to 2024. The value of the investment is around 104 million Euros. The main mining project for exploitation of coal from the site “Zivojno” using underground technology is developed […]

READ MORE
 

PRESS CENTER

Интервју на д-р Драган Миновски за Нова Македонија

Интервју на д-р Драган Миновски за Нова Македонија

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin Првиот човек на „Електрани на Македонија“ (ЕЛЕМ), Драган Миновски, на чело на најголемата државна енергетска компанија во земјава дојде пред неполни 7 месеци, што е доволен период одблиску да се запознае со состојбите во компанијата и воопшто со македонскиот енергетски систем. […]

READ MORE
Васко Ковачевски е назначен за директор на РЕК Битола

Васко Ковачевски е назначен за директор на РЕК Битола

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin Управниот одбор на АД ,,Електрани на Македонија” го назначи Васко Ковачевски за директор на РЕК Битола. Менаџментот на АД ЕЛЕМ смета дека Ковачевски, заедно со новиот раководен тим кој е поставен, ќе одговори на предизвиците со кои се соочува најголемиот комбинат […]

READ MORE
Оригинален проект на ЕЛЕМ – голема фотоволтаична електрана врз депонија на термоцентрала

Оригинален проект на ЕЛЕМ – голема фотоволтаична електрана врз депонија на термоцентрала

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin Преземено од ПЛУСИНФО: Досега најголемата фотоволтаична централа во Македонија ќе никне на депонијата на РЕК „Осломеј“ – така ќе се добива евтина струја и ќе се облагороди просторот. Наредната година земјава ќе ја добие правата 10-мегаватна фотоволтаична централа. Ќе биде најголема […]

READ MORE