Соопштение за продажби во месец Мај 2019

Соопштение за продажби во месец Мај 2019

MORE

Д-р Драган Миновски со делегација на АД ЕЛЕМ учествува во работата на конференцијата „Берлинскиот дијалог за енергетска транзиција“

Д-р Драган Миновски со делегација на АД ЕЛЕМ учествува во работата на конференцијата „Берлинскиот дијалог за енергетска транзиција“

Генералниот директор на АД ЕЛЕМ д-р Драган Миновски  ја предводи делегацијата на компанијата,која  денеска и утре ќе учествува во работата на конференцијата „Берлинскиот дијалог за енергетска транзиција“. Овој еминентен форум кој петта година по ред се одржува во Берлин, Сојузна Република Германија  во изминатите години стана водечки меѓународен форум за сите засегнати страни во енергетскиот сектор. На политичарите на високо ниво, индустријата, науката и граѓанското […]

MORE

Премиерот Заев во посета на РЕК Битола: Набавката на нови електростатски филтри повеќекратно ќе го намали издувот на прашина од 100 милиграми на помалку од 20 милиграми

Премиерот Заев во посета на РЕК Битола: Набавката на нови електростатски филтри повеќекратно ќе го намали издувот на прашина од 100 милиграми на помалку од 20 милиграми

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев во текот на вчерашниот ден оствари работна посета на рударско енергетскиот комбинат РЕК Битола во рамки на која заедно со директорот на АД ЕСМ, Драган Миновски и директорот на РЕК Битола, Васко Ковачевски направи обиколка на производствените капацитети и реализираше средба со Управниот и надзорниот одбор. Целта на посетата беше премиерот Заев одблиску да се информира […]

MORE

Дебар утре без струја заради сервисирање на трансформаторот, граѓаните да соработуваат со институциите

Дебар утре без струја заради сервисирање на трансформаторот, граѓаните да соработуваат со институциите

АД ЕЛЕМ ја известува јавноста и жителите на Дебар дека заради сервисирање на трансформаторот преку кој Дебар се снабдува со електрична енергија, утре, 6.4.2019г, ќе има прекин во снабдувањето со електрична енергија на Дебар од 10 до 18 часот. Станува збор за редовно сервисирање на регулациона склопка од регулациониот 110/35киловолтен трансформатор кој се наоѓа во хидроелектраната Шпилје, која постапка почна минатата недела и за која […]

MORE

Реакција на АД ЕЛЕМ

Реакција на АД ЕЛЕМ

АД ЕЛЕМ испраќа остра реакција на соопштението на партијата ВМРО ДПМНЕ во кое се упатуваат неосновани и неиздржани критики за работењето на компанија. Таквите коментари се уште понелогични кога ќе се земе предвид историски најголемата добивка на АД ЕЛЕМ во 2018г. од речиси 30 милиони евра, за која информиравме вчера. АД ЕЛЕМ не е компанија ниту на ВМРО ДПМНЕ, ниту на СДСМ, ниту на било […]

MORE

РАСПИШАН МЕЃУНАРОДЕН ТЕНДЕР ЗА ИЗГРАДБА НА ФОТОВОЛТАИЧНА ЕЛЕКТРАНА ВО ОСЛОМЕЈ

РАСПИШАН МЕЃУНАРОДЕН ТЕНДЕР ЗА ИЗГРАДБА НА ФОТОВОЛТАИЧНА ЕЛЕКТРАНА ВО ОСЛОМЕЈ

На 26 март 2019 година, АД Електрани на Северна Македонија, во соработка со Европската банка за обнова и развој, распиша меѓународен тендер за изградба на фотоволтаична електрана со инсталирана моќност од 10MW во рамките на термоелектраната Осломеј, Кичево, односно на локацијата на исцрпениот рудник со јаглен. На денешната прес-конференција во Владата на Република Северна Македонија за значајноста на овој проект, говореа вицепремиерот за економски прашања, […]

MORE

АД ЕЛЕМ лани оствари добивка од 29.827.097 евра

АД ЕЛЕМ лани оствари добивка од 29.827.097 евра

АД ЕЛЕМ ја заврши минатата година со добивка од 29.827.097 евра, што претставува најуспешна финансиска година од постоењето на компанијата. Ваквиот резултат се должи, пред сè, на  ефикасното работење и на одлично изведените и синхронизирани продажби на вишоци на електрична енергија со просечна цена за околу 50 проценти повисока од регулираната цена на електрична енергија. Во 2018 година АД ЕЛЕМ оствари приход од 21.051.753 евра […]

MORE

АД ЕЛЕМ продаде вишоци електрична енергија за 364.837 евра

АД ЕЛЕМ продаде вишоци електрична енергија за 364.837 евра

АД Електрани на Македонија на 5 март продаде 8.400 MWh вишоци електрична енергија за вкупна сума од 364.837 евра. Продадената електричната енергија е за периодот 11.03-17.03.2019 година. Просечната цена која беше постигната на аукцијата изнесува 44,43 EUR/MWh. На HUPX (Унгарската берза на електрична енергија), цената за тој период изнесува 43,24 EUR/MWh.

MORE

(Македонски) ИЗВЕСТУВАЊЕ По јавен повик по систем за квалификација бр. 01-204/2018/КС2 за набавка на лежишта за подружниците на АД ЕЛЕМ

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

MORE

ЕЛЕМ продаде вишоци електрична енергија за 429.763 евра

ЕЛЕМ продаде вишоци електрична енергија за 429.763 евра

АД Електрани на Македонија продаде 9.600 MWh вишоци електрична енергија за вкупна сума од 429.763 евра. Продадената електричната енергија е за периодот 4-10 март 2019г. Просечната цена која беше постигната на аукцијата вчера изнесува 44,77 EUR/MWh. На HUPX (Унгарската берза на електрична енергија), цената за базна енергија  за  тој период изнесува 44,48 EUR/MWh.

MORE