Arrow
Arrow
Slider

ELEM DAILY PRODUCTION

THERMAL POWER PLANTS
7675 MWh
HYDRO POWER PLANTS
3359 MWh
windmill
167 MWh

ELEVATION POINTS OF OHRID LAKE

Minimum elevation point 693,10 m        Maximum elevation point 693,75 m       Today's elevation point 693,82 m

PRODUCTION

WHERE AND HOW WE PRODUCE

ELEM ENERGY MAP
THERMAL POWER
ENERGY FROM WATER
WIND ENERGY

ENVIRONMENT

Aware of the need to protect the environment, our company is taking all steps to protect the environment.

READ MORE

DEVELOPMENT AND INVESTMENTS

INVESTMENTS IN 2016

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin The project coal deposit “Zivojno” is planned to take place from 2018 to 2024. The value of the investment is around 104 million Euros. The main mining project for exploitation of coal from the site “Zivojno” using underground technology is developed […]

READ MORE
 

PRESS CENTER

До крајот на летово барање за А-интегрирана еколошка дозвола за РЕК Битола

До крајот на летово барање за А-интегрирана еколошка дозвола за РЕК Битола

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin Преземено од Сител: До крајот на летово АД ЕЛЕМ ќе поднесе барање за добивање А-интегрирана еколошка дозвола за РЕК Битола, најави денеска генералниот директор на Електрани на Македонија, Драган Миновски. – Во моментов работната група ги собира податоците и се прават […]

READ MORE
Конкурс за стипендирање студенти на Државниот универзитет во Тетово

Конкурс за стипендирање студенти на Државниот универзитет во Тетово

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin     Врз основа на Меморандумот за соработка потпишан меѓу АД Електрани на Македонија (АД ЕЛЕМ) и Државниот универзитет во Тетово, објавен е конкурс за доделување пет (5) стипендии од АД ЕЛЕМ за студентите на Државниот универзитет во Тетово, кои студираат на […]

READ MORE
ХЕС „Црн Дрим“ предвреме го оствари годишниот план за производство

ХЕС „Црн Дрим“ предвреме го оствари годишниот план за производство

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin Како резултат на исклучително поволната хидрологија, како и подготвеноста на електромашинската опрема во Хидроенергетскиот слив (ХЕС) „Црн Дрим“, што го сочинуваат хидролектраните „Шпиље“ и „Глобочица“, веќе е реализиран годишниот план за производство на електрична енергија. Во двете електрани за пет месеци […]

READ MORE