Arrow
Arrow
Slider

ELEM DAILY PRODUCTION

THERMAL POWER PLANTS
8309 MWh
HYDRO POWER PLANTS
2571 MWh
windmill
47 MWh

ELEVATION POINTS OF OHRID LAKE

Minimum elevation point 693,10 m        Maximum elevation point 693,75 m       Today's elevation point 693,65 m

PRODUCTION

WHERE AND HOW WE PRODUCE

ELEM ENERGY MAP
THERMAL POWER
ENERGY FROM WATER
WIND ENERGY

ENVIRONMENT

Aware of the need to protect the environment, our company is taking all steps to protect the environment.

READ MORE

DEVELOPMENT AND INVESTMENTS

INVESTMENTS IN 2016

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin The project coal deposit “Zivojno” is planned to take place from 2018 to 2024. The value of the investment is around 104 million Euros. The main mining project for exploitation of coal from the site “Zivojno” using underground technology is developed […]

READ MORE
 

PRESS CENTER

ХЕС МАВРОВО ГО ИСПОЛНИ ГОДИШНИОТ ПЛАН ЗА ПРОИЗВОДСТВО

ХЕС МАВРОВО ГО ИСПОЛНИ ГОДИШНИОТ ПЛАН ЗА ПРОИЗВОДСТВО

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin Хидроенергетскиот систем „Маврово“ во првата декада на август во целост го исполни годишниот план за производство на електрична енергија предвиден со електроенергетскиот биланс.  Заклучно со 8 август, хидроелектраните Вруток, Врбен и Равен вкупно испорачале над 235.465 MWh, што е и 63% […]

READ MORE
ТРОЈЦА НОВИ СТУДЕНТИ ОД ТЕХНИЧКИОТ ФАКУЛТЕТ БИТОЛА ЌЕ ДОБИЈАТ СТИПЕНДИИ ОД АД ЕЛЕМ

ТРОЈЦА НОВИ СТУДЕНТИ ОД ТЕХНИЧКИОТ ФАКУЛТЕТ БИТОЛА ЌЕ ДОБИЈАТ СТИПЕНДИИ ОД АД ЕЛЕМ

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin Денес, во подружницата РЕК Битола, тројца нови студенти од Техничкиот факултет Битола потпишаа договори за стипендирање со АД ЕЛЕМ. Студентите за првпат се стекнуваат со правото на стипендирање од страна на Државните електрани на Македонија, а беа избрани на конкурсот кој […]

READ MORE
(Македонски) ЗАКЛУЧОЦИ ОД МАКЕДОНСКИОТ ЕНЕРГЕТСКИ ФОРУМ

(Македонски) ЗАКЛУЧОЦИ ОД МАКЕДОНСКИОТ ЕНЕРГЕТСКИ ФОРУМ

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+Share on Linkedin Преземено од МИА Генералниот директор на АД Електрани на Македонија Драган Миновски во интервју за МИА говори за заклучоците од „Македонски енергетски форум 2018“ што во јуни годинава се одржа во Струга во организација на ЕЛЕМ, Владата, Американската амбасада и Институтот […]

READ MORE