КОНКУРС за стипендии за студентите на Електротехнички факултет-Штип

КОНКУРС за стипендии за студентите на Електротехнички факултет-Штип

Врз основа на потпишаниот Меморандум за соработка помеѓу АД ЕСМ и Електротехничкиот Факултет – Штип при Универзитетот „Гоце Делчев” во Штип, се распишува                                                                                     […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ се стекна со нов сертификат за примена на системот за заштита на животната средина

АД ЕСМ се стекна со нов сертификат за примена на системот за заштита на животната средина

АД ЕСМ продолжува со имплементација на Системот за управување со животна средина согласно ISO 14001:2015. Сертификат за новото издание на стандардот ISO 14001:2015 е со важност 3 години и е доделен на АД ЕСМ од страна на сертификационото тело ТУВ НОРД Бугарија. Признавањето на воспоставените процедури, стандардизирани согласно меѓународната сертификација е доказ за успешност и посветеност на компанијата на подрачјето на управувањето со животната средина, […]

ПОВЕЌЕ

КОНКУРС за доделување пет стипендии за студенти од Технички факултет-Битола

КОНКУРС за доделување пет стипендии за студенти од Технички факултет-Битола

Врз основа на потпишаниот Меморандум за соработка помеѓу АД ЕСМ и Технички факултет – Битола, се распишува КОНКУРС за доделување 5 стипендии за студентите на Техничкиот факултет – Битола На конкурсот можат да се пријават:  Редовни студенти на Факултетот кои се запишани за првпат, во прва година на студии во академската 2018/2019 година.  Студенти кои студираат на студиски програми од: o Електротехничкиот отсек […]

ПОВЕЌЕ

КОНКУРС за доделување 10 стипендии за студентите на МФС

КОНКУРС за доделување 10 стипендии за студентите на МФС

Врз основа на потпишаниот Меморандум за соработка помеѓу АД ЕСМ и Машински факултет-Скопје, се распишува КОНКУРС за доделување 10 стипендии за студентите на Машински факултет-Скопје На конкурсот можат да се пријават студенти кои студираат на една од следните студиски програми: • Термичко инженерство • Хидраулично енергетско инженерство • Енергетика и екологија Право на учество имаат сите студенти кои ги исполнуваат следните критериуми:  студентот да […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ,ЕВН Македонија АД и АД МЕПСО распишуваат конкурс за стипендии

АД ЕСМ,ЕВН Македонија АД и АД МЕПСО распишуваат конкурс за стипендии

Услови за аплицирање на конкурсот за стипендија се: 1. Студентите да се редовно запишани на прв циклус студии по првпат во прва студиска година во учебната 2018/2019 година на една од следните студиски програми: Електроенергетика, автоматизација и обновливи извори на енергија (ЕАОИЕ), Електроенергетски системи (ЕЕС) и Електроенергетика, управување и менаџмент (ЕЕУМ). 2. Студентот кој аплицира за стипендија да не е корисник на стипендија или кредит од други […]

ПОВЕЌЕ

Македонски енергетски форум од 15 до 17 мај во Струга

Македонски енергетски форум од 15 до 17 мај во Струга

Од 15 до 17 мај 2019г во х. Изгрев во Струга ќе се одржи меѓународната конференција за енергетика Македонски енергетски форум-МЕФ 2019. Темата на годинешната конференција е ,,Енергетската транзиција во светот преку обновливи извори и енергетска ефикасност”. Настанот ќе го отвори претседателот на Владата на Р.Северна Македонија, Зоран Заев. На МЕФ 2019 ќе учествуваат високи претставници од домашни и меѓународни институции, приватни компании, невладини организации и експерти од […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ ќе ја зголеми соработката со студентите

АД ЕСМ ќе ја зголеми соработката со студентите

Членови на студентската организација за размена на студенти ИАЕСТЕ денеска беа во посета на АД ЕСМ, при што му врачија благодарница на генералниот директор д-р Драган Миновски за успешната соработка. Имено, АД ЕСМ пружа можност за изведување на пракса за студенти од странство преку организацијата ИАЕСТЕ. Во моментов студентите ја изведуваат праксата во РЕК Битола и во ХЕ Треска. Директорот Миновски изрази подготвеност да се […]

ПОВЕЌЕ

Започнаа ремонтните активности во РЕК Битола

Започнаа ремонтните активности во РЕК Битола

РЕК Битола започна со ремонтните активности предвидени за годинава. До средината на ноември ќе бидат направени редовни ремонти на Блок 1 и Блок 3 и капитален ремонт на Блок 2. Блок 1 ќе биде во ремонт до 3 јуни, по што следува ремонт на Блок 3 од 4 јуни до 7 јули. -Осум години по модернизацијата, годинава капитален ремонт ќе биде изведен на Блок 2. […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ продаде 14.400 MWh вишоци електрична енергија за 687.700,80 евра

АД ЕСМ продаде 14.400 MWh вишоци електрична енергија за 687.700,80 евра

АД ЕСМ на 23 април продаде 14.400 MWh вишоци електрична енергија за вкупна сума од 687.700,80 евра. Продадената електричната енергија е за периодот 1-12 мај, 2019 година, а просечната цена која беше постигната на аукцијата изнесува 47,76 EUR/MWh. На HUPX (Унгарската берза на електрична енергија), цената за тој период изнесува 47,95 EUR/MWh. Во 2019 година ова беше седма по ред реализирана јавна аукција за продажба на вишоци.

ПОВЕЌЕ

Д-р Драган Миновски со делегација на АД ЕЛЕМ учествува во работата на конференцијата „Берлинскиот дијалог за енергетска транзиција“

Д-р Драган Миновски со делегација на АД ЕЛЕМ учествува во работата на конференцијата „Берлинскиот дијалог за енергетска транзиција“

Генералниот директор на АД ЕЛЕМ д-р Драган Миновски  ја предводи делегацијата на компанијата,која  денеска и утре ќе учествува во работата на конференцијата „Берлинскиот дијалог за енергетска транзиција“. Овој еминентен форум кој петта година по ред се одржува во Берлин, Сојузна Република Германија  во изминатите години стана водечки меѓународен форум за сите засегнати страни во енергетскиот сектор. На политичарите на високо ниво, индустријата, науката и граѓанското […]

ПОВЕЌЕ