Физибилити студија за развој на Попова Шапка со прва презентација пред владините тела

Физибилити студија за развој на Попова Шапка со прва презентација пред владините тела

Завршена е физибилити студијата со која ќе започне постапка за одлучување како ќе се развива Попова Шапка во иднина, соопштија денеска на прес-конференција министерот за економија Крешник Бектеши и генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски. Презентација на физибилити студијата денеска за владините функционери и други засегнати страни одржаа од консултантската куќа Прајс Вотерс Хаус Куперс, претходно одбрана на тендер. – Оваа студија треба да […]

ПОВЕЌЕ

Ковачевски од ХЕ Шпилје: Јубилеите покажуваат дека хидроелектраните биле пионери во производство на електрична енергија во нашата држава

Ковачевски од ХЕ Шпилје: Јубилеите покажуваат дека хидроелектраните биле пионери во производство на електрична енергија во нашата држава

Генералниот директор на Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) Васко Ковачевски престојуваше во Дебар споделувајќи ја со поранешните и сегашните вработени, гордоста од успешната пет децениска работа на хидроелектраната „Шпилје“ кај Дебар. – Многумина од нас во текот на работниот век ретко доживуваат да бидат дел од вакви големи јубилеи, 50 години. Тука денеска се сите оние кои учествувале од самиот почеток на изградбата на ХЕ […]

Нови шест стипендисти на ЕСМ, ЕВН И МЕПСО

Нови шест стипендисти на ЕСМ, ЕВН И МЕПСО

Шест студенти од Факултетот за електротехника и информациски технологии, од денеска, се нови стипендисти на најголемите електро-енергетски компании во земјава – АД ЕСМ, ЕВН Македонија АД Скопје и АД МЕПСО. Стипендиите за студентите на ФЕИТ се доделуваат осум години и досега, поддршка добиле околу стотина стипендисти. На денешното доделување на стипендиите, деканот на ФЕИТ, професор д-р Димитар Ташковски изрази огромно задоволство од неколкугодишната соработка и […]

ФЕ ОСЛОМЕЈ – СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

ФЕ ОСЛОМЕЈ – СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

АД „ЕСМ“ – Електрани на Северна Македонија како општествено одговорна компанија се залага за унапредување на социјалните аспекти и интересите на заедницата, како и безбедноста и здравјето при работа на сите директно и индиректно вработени. АД „ЕСМ“ во соработка со Европската Банка за Обнова и Развој влезе во инвестиција за изградба на првата 10MW фотонапонска електрана – ФЕ Осломеј (Проектот), која ќе произведува околу 15 […]

ПОВЕЌЕ

Ковачевски на „Кросбоу“: На АД ЕСМ му е од клучно значење да има мрежа која ќе може да ја прифати електричната енергија од обновливите извори

Ковачевски на „Кросбоу“: На АД ЕСМ му е од клучно значење да има мрежа која ќе може да ја прифати електричната енергија од обновливите извори

“Како да се интегрира електричната енергија произведена од обновливи извори кои се непостојани по својата природа и да стане конкурентна на регионалниот пазар на електрична енергија на Југоисточна Европа.” Ова е темата на регионалниот проект „Кросбоу“, финансиран од Европската комисија, а во кој од нашата земја се вклучени ФЕИТ,  АД ЕСМ и АД МЕПСО. Во продолжение го пренесуваме говорот на генералниот директор на АД ЕСМ, м-р […]

ПОВЕЌЕ

КОГЕЛ нов енергетски капацитет во рамки на АД ЕСМ

КОГЕЛ нов енергетски капацитет во рамки на АД ЕСМ

АД Електрани на Северна Македонија денеска на официјалниот почеток на грејната сезона во Скопје го промовира новиот енергетски капацитет – когенеративната гасна електрана КОГЕЛ што ќе работи во рамките на подружницата „Енергетика“, сместена во кругот на поранешната скопска железарница, од која со топлинска енергија се снабдуваат корисниците од населбите Автокоманда, Железара,Триангла, Маџари и Хиподром. КОГЕЛ се состои од 10 гасни мотори со вкупна електрична моќност од […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ подружница „Енергетика“ почна со парно греење во Железара, Автокоманда, Триангла, Маџари и Хиподром

АД ЕСМ подружница „Енергетика“ почна со парно греење во Железара, Автокоманда, Триангла, Маџари и Хиподром

АД ЕСМ, подружница ,,Енергетика” почна со испорака на топлинска енергија, пред официјалниот почеток на грејната сезона. Парно греење од ,,Енергетика” денеска добија 3.546 домаќинства, 17 основни и средни училишта и детски градинки  и 75 деловни субјекти во скопските населби Железара, Автокоманда, Триангла, Маџари и Хиподром. Согласно Правилникот за снабдување со топлинска енергија, испораката може да почне и пред 15 октомври, доколку прогнозираната средна надворешна температура […]

ПОВЕЌЕ

Ковачевски на МАКО СИГРЕ: Доминираат теми поврзани со биогасот, фотоволтаици, енергетска ефикасност, акумулации и енергија од ветер

Ковачевски на МАКО СИГРЕ: Доминираат теми поврзани со биогасот, фотоволтаици, енергетска ефикасност, акумулации и енергија од ветер

Денеска во Охрид, во х. Метропол беше отворено 11-то Советување на Асоцијацијата на инженери и техничари МАКО СИГРЕ. На отворањето се обрати Васко Ковачевски, генералниот директор на АД ЕСМ, главен спонзор на годинешната конференција. Ковачевски се осврна на заедничките енергетски пазари, обновливите, но и традиционалните извори на електрична енергија. ,,На листата на трудови на ова Советување доминираат теми поврзани со биогасот, фотоволтаици, енергетска ефикасност, акумулации, […]

ПОВЕЌЕ

Потпишани два договори поврзани со реализацијата на втората фаза од Паркот на ветерни електрани Богданци

Потпишани два договори поврзани со реализацијата на втората фаза од Паркот на ветерни електрани Богданци

Генералниот директор на АД ЕСМ м-р Васко Ковачевски и овластената претставничка на конзорциумот Фихтнер – Германија/Геинг – Северна Македонија, Елена Чекулаева, потпишаа два договори за консултантски услуги поврзани со реализацијата на втората фаза од изградбата на Паркот на ветерни електрани Богданци. Едниот договор во износ од 164.312,50 евра се однесува на консултантски услуги за подготвителни работи со кои се предвидува ажурирање на Студијата за заштита […]

ПОВЕЌЕ

Средба Ковачевски-Дехари: заедничко вложување во инфраструктурен развој на југозападниот регион

Средба Ковачевски-Дехари: заедничко вложување во инфраструктурен развој на југозападниот регион

Генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски и градоначалникот на општина Кичево, Фатмир Дехари, остварија работна средба во просториите на општина Кичево. АД Електрани на Северна Македонија е во фаза на обезбедување документација за интензивирање на ископите за јаглен со цел поголемо вклучување на РЕК Осломеј во производниот процес, како и документација за градба на фотоволтаични електрани во кругот на комбинатот, за што покрај државните […]

ПОВЕЌЕ