АД ЕЛЕМ започна голема акција за пошумување

АД ЕЛЕМ започна голема акција за пошумување

АД ЕЛЕМ денеска ја започна досега најголемата акција за пошумување на земјиште во сопственост на РЕК Битола. На просторот помеѓу Новаци и Брод Гнеотино ќе бидат засадени 50 илјади багремови садници. Локацијата за пошумување е избрана во соработка со стручни лица од Шумарскиот факултет во Скопје со цел максимално намалување на запрашувањето во непосредната околина на РЕК Битола. Засадувањето ќе биде извршено од вработени во […]

ПОВЕЌЕ

Психо-социјална помош и поддршка за децата заболени од рак на Детската клиника

Психо-социјална помош и поддршка за децата заболени од рак на Детската клиника

АД ЕЛЕМ, како оштествено одговорна компанија, заедно со другите компании и институции донираше средства за отворање на Дневниот центар „Собата на Жозеф”, на Универзитетската Клиника за детски болести. Преземено од Вечер Психо-социјална помош и поддршка на децата заболени од малигни болести на Универзитетската клиника за детски болести и нивните родители, помош тие полесно да поминат низ процесот на лекување, но и надминување на стигмата дека […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕЛЕМ ги продолжи договорите за стипендирање на 12 студенти на Техничкиот факултет Битола

АД ЕЛЕМ ги продолжи договорите за стипендирање на 12 студенти на Техничкиот факултет Битола

Претседателот на Управниот одбор и генерален директор на Eлектрани на Македонија, д-р Драган Миновски, и директорот на РЕК Битола, м-р Васко Ковачевски, денес на Техничкиот факултет во Битола ги доделија договорите за стипендии на дванаесет студенти од овој факултет. Станува збор за студенти од прва, втора и трета година кои веќе користат стипендии од АД ЕЛЕМ, а правото го стекнале со исполнувањето на критериумите предвидени […]

ПОВЕЌЕ

Покровители на Мавровскиот меморијал

Покровители на Мавровскиот меморијал

Електрани на Македонија во февруари 2017 година беа генерален покровител на најстариот скијачки куп на Балканот, Мавровскиот меморијал, кој се вборјува и во еден од најстарите нордиски купови во Европа и светот. Мавровскиот меморијал се одржува во чест на 38 градители на мавровските електрани и 14 граничари загинати во големата природна катастрофа во 1956 година кога од планината Кораб се струполија снежни лавини врз бараките […]

ПОВЕЌЕ

Охридското Езеро порибено со млади јагули

Охридското Езеро порибено со млади јагули

Како дел од општествената одговорност и грижата за заштитата и одржувањето на животната средина АД ЕЛЕМ во 2016 година изврши порибување на Охридско Езеро со подмладок од јагули. Охридското Езеро е порибено со околу 2.800 килограми или околу 90.000 парчиња млада јагула. Порибувањето се изврши три пати, и тоа – во јули, во октомври и во ноември. Порибувањето е извршено на седум локации, во Радожда, […]

ПОВЕЌЕ

Стипендирањето продолжува

Стипендирањето продолжува

АД ЕЛЕМ активно ги поддржува студентите преку стипендирање, а првите дипломци што ги стипендиравме на ФЕИТ, дипломираа оваа академска година. Тоа значи дека енергетичарите биле силно мотивирани да го задржат успехот низ студирањето и да се истакнат со своето знаење и интерес кон науката, а со тоа секако и да го задржат правото на стипендирање низ сите години. Позитивната општествено-одговорна практика дава одлични резултати и […]

ПОВЕЌЕ

СТИПЕНДИИ ЗА НАЈУСПЕШНИТЕ СТУДЕНТИ

СТИПЕНДИИ ЗА НАЈУСПЕШНИТЕ СТУДЕНТИ

Општествено одговорните практики продолжуваат да бидат составен дел од корпоративниот углед на Електрани на Македонија, особено оние што директно го поттикнуваат унапредувањето на образованието и науката. Согласно потпишаните меморандуми за соработка со техничките факултети, АД ЕЛЕМ додели вкупно 15. стипендии на почетокот на академската 2014-2015 година и тоа: 5. за студентите на ФЕИТ, 5. за студентите на Машинскиот факултет во Скопје и 5. за студентите […]

ПОВЕЌЕ

СТИПЕНДИИ И ВО УЧЕБНАТА 2013/14 ГОДИНА

СТИПЕНДИИ И ВО УЧЕБНАТА 2013/14 ГОДИНА

Најдобрите 5. студенти од електроенергетските насоки на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ), кои навреме ја завршија првата година, со просек над осум, добија стипендии од Електрани на Македонија. Месечната стипендија изнесува 6.000 денари. Како општествено одговорна компанија, сметаме дека помагањето и поддршката на општеството е неопходно за  развојот на заедницата, особено поддршката на активности што директно го поттикнуваат унапредувањето на образованието и науката. […]

ПОВЕЌЕ

ЕЛЕМ ГО ПОМОГНА „РОБОМАК 2014“

ЕЛЕМ ГО ПОМОГНА „РОБОМАК 2014“

Меѓународниот натпревар за роботика, програмирање и вештачка интелигенција, „Робомак 2014“, се одржа во Домот на АРМ во Скопје. Домаќин на настанот, како и секоја година, беше Факултетот за електротехника и информациски технологии, а го организираа ИЕЕЕ– СБМ, ЕЕСТЕК ЛК Скопје и СПФЕИТ. На натпреварот учествуваа 100 студенти (66 од македонските технички факултети) и 34 студенти од различни европски држави – Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, […]

ПОВЕЌЕ

СТИПЕНДИРАЊЕТО ПРОДОЛЖУВА

СТИПЕНДИРАЊЕТО ПРОДОЛЖУВА

Пет студенти на електроенергетските насоки на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) во учебната 2012/13 година добија стипендија од 6000 денари месечно, а продожи и стипендирањето на четирите студентите кои во учебната 2011/12 станаа стипендисти на нашата компанија. Освен материјална поддршка, студентите ќе имаат можност да стекнат и практично искуство во компанијата. Со ова поддршката на нашата компанија во едукацијата и оспособувањете стручни и […]

ПОВЕЌЕ