Arrow
Arrow
Slider

ЕЛЕМ ДНЕВНО ПРОИЗВОДСТВО

Термоелектрани
9401 MWh
Хидроелектрани
4958 MWh
Ветерници
392 MWh

КОТИ НА ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Минимална кота 693,10 м.н.в.        Максимална кота 693,75 м.н.в.       Денешна кота 693,42 м.н.в.

ПРОИЗВОДСТВО

КАДЕ ПРОИЗВЕДУВАМЕ И КАКО

ЕНЕРГЕТСКА МАПА НА ЕЛЕМ
ТЕРМОЕНЕРГИЈА
ЕНЕРГИЈА ОД ВОДА
ЕНЕРГИЈА ОД ВЕТЕР

ЖИВОТНА СРЕДИНА

Свесни за неопходноста да ја заштитиме животната средина нашата компанија ги презема сите чекори за заштита на животната средина.

ПОВЕЌЕ

РАЗВОЈ И ИНВЕСТИЦИИ

ИНВЕСТИЦИСКИ ВЛОЖУВАЊА ВО 2016 ГОДИНА

Јагленово наоѓалиште  „Живојно“ се планира да се реализира од 2018 до 2024 година. Вредноста на инвестициското вложување е околу 104 милиони евра. Главниот рударски проект за отворање и експлоатација на јагленот од наоѓалиштето „Живојно“ со примена на подземна технологија се изработува и се очекува да заврши годинава. Во фаза на подготовка […]

ПОВЕЌЕ
 

ПРЕС ЦЕНТАР

Заштитата на околината – услов за инвестирање на меѓународните финансиски институции за изградба на хидроелектрани на Балканот

Заштитата на околината – услов за инвестирање на меѓународните финансиски институции за изградба на хидроелектрани на Балканот

Државните електростопанства на земјите од Балканот сметаат дека меѓународните финансиски институции, како што се Светска банка и Европската инвестициска банка, треба повеќе да ги финансираат новите проекти за изградба на хидроелектрани на Балканот. Ова беше изнесено на дебатата на конференцијата „Хидро пауeр Балканс“ 2017 (Hydro Power Balkans) која се одржа […]

ПОВЕЌЕ
ЕЛЕМ ќе ги поддржи младите пронаоѓачи од тимот „Свифт“

ЕЛЕМ ќе ги поддржи младите пронаоѓачи од тимот „Свифт“

АД ЕЛЕМ ќе ги поддржи младите иноватори од тимот „Свифт“ кои победија на натпреварот на НАСА во Македонија со изумот „сензор за мерење на сончева енергија“ и нивниот изум ќе го употреби во своите развојни проекти, најави генералниот директор и претседател на УО на АД ЕЛЕМ д-р Драган Миновски. -Верувам […]

ПОВЕЌЕ
АД ЕЛЕМ ќе вложи 270 илјади евра во обновливи извори на енергија

АД ЕЛЕМ ќе вложи 270 илјади евра во обновливи извори на енергија

АД ,,Електрани на Македонија“ ќе вложи 270. илјади евра во нови проекти и истражувања од областа на обновливите извори на енергија, како и нивна соодветна примена сè со цел ЕЛЕМ да го зголеми сопствениот удел на електричната енергија добиена од обновливи извори. Овие средства му се доделуваат на АД ЕЛЕМ […]

ПОВЕЌЕ