Arrow
Arrow
Slider

ELEM DAILY PRODUCTION

THERMAL POWER PLANTS
3356 MWh
HYDRO POWER PLANTS
4545 MWh
windmill
79 MWh

ELEVATION POINTS OF OHRID LAKE

Minimum elevation point 693,10 m        Maximum elevation point 693,75 m       Today's elevation point 693,98 m

PRODUCTION

WHERE AND HOW WE PRODUCE

ELEM ENERGY MAP
THERMAL POWER
ENERGY FROM WATER
WIND ENERGY

ENVIRONMENT

Aware of the need to protect the environment, our company is taking all steps to protect the environment.

READ MORE

DEVELOPMENT AND INVESTMENTS

INVESTMENTS IN 2016

The project coal deposit “Zivojno” is planned to take place from 2018 to 2024. The value of the investment is around 104 million Euros. The main mining project for exploitation of coal from the site “Zivojno” using underground technology is developed and is expected to end this year. At the […]

READ MORE
 

PRESS CENTER

АД ЕЛЕМ ќе бара пониска цена за произведената електрична енергија

АД ЕЛЕМ ќе бара пониска цена за произведената електрична енергија

АД Електрани на Македонија од Регулаторната комисија за енергетика ќе побара определување на максималниот регулиран приход и намалување на цената на електричната енергија за 1,5 насто, најави д-р Драган Миновски, претседател на Управниот одбор и генерален директор на АД ЕЛЕМ,за време на денешната работна посета на најголемиот производител на електрична […]

READ MORE
АД ЕЛЕМ утре ќе ја реализира втората продажба на вишоци електрична енергија за годинава

АД ЕЛЕМ утре ќе ја реализира втората продажба на вишоци електрична енергија за годинава

Втората продажба на вишоци електрична енергија за годинава ќе се одржи утре (вторник, 22 мај) во просториите на Дирекција на АД Електрани на Македонија, по пат на аукциско надавање од страна на лиценцираните трговци и снабдувачи со електрична енергија со кои АД ЕЛЕМ има склучено рамковни договори. АД ЕЛЕМ минатата […]

READ MORE
АД ЕЛЕМ повторно ќе продава  вишоци електрична енергија

АД ЕЛЕМ повторно ќе продава вишоци електрична енергија

АД ЕЛЕМ повторно објавува продажба на  вишоци на електрична енергија, за јуни 2018г., во вкупни количини од 24.480 MWh електрична енергија, од кои 14.400 MWh се ,,базна” и 10.080 МWh се ,,врвна” eлектрична енергија. Продажбата ќе се одржи на 22 мај 2018г. (вторник) во просториите на Дирекција на АД ЕЛЕM […]

READ MORE